Welcome To My Blog. Thank you for visit my blog. Anything just leave your comment okay?? Don't forget to follow me. i'll follow you back. Take Care.. byebye..

Sunday, February 10, 2013

Ikan bakar dan pencicah

Salam semua.. Okay hari ni nak share sikit resepi Ikan bakar dengan pencicah dia. Sebenarnya ni resepi dari mak saya. Resepi dari Terengganu. Resepi untuk orang sakit resdung. Yang ada alahan semua bagai tu lah. Respei ni senang je. 




Bahan-bahan

  • Ikan ( kembung/Cencaru/Sardin/selayang) *tapi best kalau ikan cencaru. Orang Ganu kate ikang kerah ekor. dok gitu?? 

Bahan Pencicah

  • bawang besar 1 ulas. Belah dua *
  • bawang putih 4 ulas*
  • tomato sebiji*
  • cili/lada merah atau hijau
  • limau nipis 5 biji
  • gula dan garam secukup rasa
Cara-caranya

  1. Basuh ikan tu, lepas tu panggang je terus.
  2. Bawang besar dengan bawang putih tu pun panggang skali. macam gambar kat atas tu.
  3. sementara ikan dipanggang, bolehla buat pencicah.
  4. potong tomato* kecik-kecik. potong dadu. lepas tu tumbuk dengan lesung.
  5. dah siap panggang bawang tu, bawang-bawang* tu pun dipotong dadu, lepas tu tumbuk dengan lesung.
  6. potong cili/lada
  7. potong limau nipis tu
  8. masukkan bawang dengan tomato yang dah ditumbuk kedalam mangkuk. masukkan cili dan perahkan limau nipis. lepas tu masukkan gula dan garam secukup rasa.
  9. Dah boleh hidang dah. :)
Yang saya tanda * tu. Sebenarnya, kalau malas nak tumbuk dengan batu lesung, boleh jugak di blend. tapi jangan kasilumat sangat. tak sedap. Kalau ditumbuk lebih sedap. Tapi agak leceh. Saya dah biasa tumbuk. Lebih sedap. hehehe.. 

SELAMAT MENCUBA~



No comments:

Post a Comment